duminică, 8 decembrie 2013

Lupa

Lupa este un instrument optic format dintr-o lentilă convergentă sau dintr-un ansamblu convergent de lentile, fixate într-o montură, care, așezat în fața unui obiect, dă o imagine mărită a acestuia, permițând examinarea unor obiecte de foarte mici dimensiuni.

Telescop cu infrarosu

     Telescopul cu raze infraroșii este un telescop sensibil la razele de lumină infraroșii. Acestea sunt raze de căldură dintr-o parte a spectrului electromagnetic care nu este perceptibilă de ochiulomenesc. Cele mai eficiente telescoape cu infraroșii sunt cele lansate pe orbită în jurul Pământului, deoarece se află în afara zonei de perturbații ale atmosferei terestre.

Binoclu

 

         Binoclul este un instrument optic folosit pentru observarea obiectelor aflate la mare depărtare cu ajutorul unor mici lunete terestre. Are rol asemănător telescopului dar față de acesta binoclul provoacă efectul de stereoscopie ceea ce face observarea mai lesne a reliefului imaginilor și o apreciere mai bună a distanței.

Periscop



Periscopul este un instrument optic alcătuit din lentileoglinzi, și/sau prisme cu ajutorul căruia se pot efectua observații între două nivele diferite ca înălțime.
Periscopul a fost inventat de Jean Rey în anul 1891.
În domeniul naval, periscopul este folosit de submarine pentru a da posibilitatea acestora să supravegheze situația de la suprafața apei, fără a fi văzut.
De regulă, tubul periscopului de pe submarine este telescopic și este prevăzut cu dispozitiv de ridicare sau coborâre ce permite înălțarea sa și retragerea pe timpul deplasării, rotire în plan orizontal sau de rotire pe verticală a obiectivului.
Sistemele optice ale unui periscop permit măsurători de distanțe și unghiuri, pentru stabilirea elementelor de atac cu torpile.
Submarinele moderne sunt dotate cu mai multe periscoape cu diferite funcțiuni: periscop de atac, periscop zenital (altiperiscop), periscop radar etc care sunt grupate în zona chioșcului.


vineri, 6 decembrie 2013

Luneta

 
         Luneta este un instrument optic alcătuit din mai multe lentile folosit la observarea obiectelor în depărtate.
Ca orice instrument optic în care privim direct, luneta deviază razele de lumină paralele care sosesc de la obiect, acestea fiind focalizate pe retina ochiului observatorului. Cu cât această schimbare de direcție (unghi) a razelor paralele prin sistemul lenticular al lunetei este mai mare, în același raport crește imaginea obiectului vizat în lunetă, și cu cât densitatea razelor de lumină ajunse pe retină e mai mare, cu atât imaginea va fi mai luminoasă.

microscop de buzunar

              Microscopul de buzunar este un instrument fascinant, incredibil de micut, are doar 24 grame, ofera insa o buna rezolutie si imagini bine conturate, fapt ce il recomanda ca un excelent instrument pentru numeroase aplicatii, ca , spre exemplu, studierea detaliata a timbrelor, monedelor, micilor bucati de roca, etc.

Telescop astronomic

           Telescopul astronomic este un instrument care colectează lumina de la un obiect îndepărtat, se concentrează într-un punct (numit focar), și produce o imagine mărită. Deși se indică cu termenul "telescop", de obicei, telescopul optic, care operează în frecvențele luminii vizibile, există, de asemenea, telescoape sensibile la alte frecvențe ale spectrului electromagnetic. După principiul de funcționare există două tipuri principale de telescoape optice: reflector și refractor. În telescopul reflector imaginea observată este reflectată de o oglindă  intr-un sistem de prisme si apoi la o lentilă ocular, așezata de obicei pe partea laterală a instrumentului. În telescopul refractor se folosește refracția în lentile.